CharakteristikaTea Tree olej neboli čajovníkový olej se získává z lístků australského stromu Melaleuca alternifolia jemnou kouřovou destilací. Olej je čiré, bezbarvé až nažloutlé barvy s charakteristickou vůní. Má pronikavý antiseptický a protiplísňový účinek, při aplikaci nepoškozuje zdravou tkáň. Může být použit jako čistý olej nebo účinná látka v léčebných a kosmetických výrobcích. S úspěchem se používá při řezných rankách, oděrkách, kousnutí hmyzem, popáleninách kůže, infekcích nehtů, ústních zánětech a při potížích pokožky hlavy, akné, vaginální infekci. Klinické zkoušky ukazují, že jeho aplikace je úspěšná i proti MRSA (meticilin – rezistentní Staphylococcus aureus). Má tišící anestetický účinek.
Olej se vyznačuje antimikrobiální aktivitou proti širokému spektru gram pozitivních a gram negativních bakterií, plísní a kvasinek. Účinná inhibice byla zjištěna u následujících bakterií a plísní při uvedené minimální koncentraci Tea Tree Oil:
| Gram pozitivní bakterie | % |
| Bacillus cereus | 0,3 |
| Bacillus subtilis | 0.3-0.4 |
| Corynebacterium spp. | 0.2-0.3 |
| Micrococcus luteus | 0.2-0.3 |
| Propionibacterium acnes | 0.4-0.5 |
| Staphylococcus aureus | 0.2-0.3 |
| Staphylococcus epidermis | 0.5 |
| Enterococcus faecalis | 0.5-0.75 |
| Gram negativní bakterie | |
| Enterobacter aerogenes | 0.3 |
| Escherichia coli | 0.2 |
| Klebsiella pneumoniae | 0.3 |
| Proteus vulgaris | 0.2-0.3 |
| Pseudomanas aeruginosa | 1.0-2.0 |
| Pseudomonas putida | 0.5 |
| Serratia marcescens | 0.2-0.3 |
| Plísně a kvasinky | |
| Aspergillus niger | 0.3-0.4 |
| Aspergilus flavus | 0.4-0.5 |
| Candida albicans | 0.2 |
| Pityrosporum ovales | 0.2 |
| Trichophyton mentagrophytes | 0.3-0.4 |
| Trichophyton rubrum | 1.0 |
Rozhodující pro kvalitu Tea Tree oleje je obsah silic terpinen -4-ol a 1,8-cineole. Silice terpinen -4-ol vykazuje vysokou antimikrobiální aktivitu proti celé řadě bakterií a plísní. Obsah této silice je požadován co nejvyšší. Silice 1,8-cineole se vyznačuje pronikavou schopností prokrvit tkáň, u malého procenta populace může způsobit podráždění pokožky. Obsah této látky je proto požadován naopak co nejnižší.
Australská norma AS2782-1997 která definuje obsah účinných látek v čajovníkovém oleji, stanovuje minimální obsah silice terpinen -4-ol na 30% a silice 1,8 cineole maximálně na 15%.
Tea Tree Oil – Health Link je olej vysoké farmaceutické kvality zařazený do třídy „ Pharmaceutical Grade“ Průměrný obsah hlavních silic je:
terpinen -4-ol nad 46 %
1,8-cineole pod 3,1 %
Drobné kožní problémy: vetřete 5 kapek oleje přímo na postižené místo.
Ke kloktání: 2-3 kapky oleje do sklenice vlažné vody, kloktat několikrát denně. Nepolykat!
Koupele: 10 kapek oleje do lázně s horkou vodou.
Masáže: 10 kapek oleje naneste na unavené nohy, svaly a lehce vtírejte.
Aromaterapie: 10 kapek oleje do zvlhčovače vzduchu, do aromalampy.
Připravek je určen jen k zevnímu použití!
Uchovávejte mimo dosah dětí!
Skladujte při teplotě do 30 °C.
Země původu: Austrálie, Nový Jižní Wales
Tea Tree Oil 15ml
Tea Tree OIl 30ml